Kölcsönösen segítjük egymást apostoli törekvéseinkben
Bízunk az isteni gondviselésben
Másokat elvezetünk Isten igaz megismerésére
Másokat is bekapcsolunk a missziók művébe
 

Szalvátor Ifjúsági Közösség

Először is szeretnénk elmondani, hogy a Salvator Ifjúsági Közösség mi nem:

Nem egy szekta, ami csak arra vár, hogy az Egyháztól elcsalogassa az ifjú híveit.
Nem egy újabb nyűg, amire már megint köteleznek.
Nem egy lehetetlen elvárásokkal rendelkező társaság.
Nem egy újabb hittan.
Nem egy újabb közösség, amit a Cserkészettel, Szentjánosbogárral, Regnummal, satöbbivel nem lehet összehozni időhiányában.

Na és jön a kérdés: No de akkor mi is ez valójában, ha már tudjuk, hogy mi nem.?!

Közösségünk létrejöttének alapgondolata, hogy, mint fiatalok, megpróbálunk a szalvatóriánus karizma fényében, Pater Jordan atya gondolatait fejünkben tartva élni meg hétköznapjainkat.

Ennek az ifjúsági csoportnak a fő célkitűzései Isten jobb megismerése, szalvatóriánus-katolikusként megélni a mindennapokat. Mint már feljebb láttuk, hogy ez a csoport nem zárja ki, hogy másik csoportnak a tagja is legyél (cserkészet, Bogár, stb…), mert úgy gondoljuk, hogy nem lehet elég sokféle képen megismerni Istent.

Mindegyik katolikus ifjúsági közösség máshonnan közelíti meg a témát. Ez nem rossz, sőt nagyon is jó, mert mindegyik valami pluszt ad az embernek. A Salvator Ifjúsági Közösség is egy pluszt szeretne adni, ami során jobban megismerheted Istent, az Istennel való élést a hétköznapokban, no meg persze a szalvator rendet, magát is.

Ifjúsági közösségünk politikától független. De viszont az erkölcsi kérdésekben igen is kinyilvánítja véleményét. Az ifjúságot fenyegető veszélyek ellen megpróbálunk felvértezni. Milyen veszélyekre gondolunk? Drog, alkohol, no meg a hitünk elleni nyílt és burkolt támadások. Azt szeretnénk elérni, hogy mi fiatalok büszkén, semmi félelemmel mondhassuk, hogy keresztények vagyunk, akik magyarok. Ez nem azt jelenti, hogy a magyar jobb, lenne, mint más nemzet szülöttje, de ne is jelentse, hogy rosszabbak vagyunk.

Kiket is várunk?

Olyan 16-25év körüli fiatalok jelentkezését várjuk, akik úgy érzik, hogy szívesen megismerkednének a szalvatóriánus renddel, akik régóta járnak templomba, s olyanokat, akik még csak most találtak rá az Istenhez vezető útra. Akik nyitottak a vidámságra, s egyszerre felelős életet szeretnének élni.
Akik szívesen vesznek részt egy fiatalos, lendületes csoport munkájában.

Nemzetköziség

Ilyen Salvator közösség a környező országokban is működik, például Lengyelországban, Németországban, Temesváron. Lényegében ez az ifjúsági közösség nem egy, hanem több országra is kiterjed.

Hogyan is működik?

Pár havonta, egy hosszú hétvégére összejövünk, valamelyik szalvator rendházba, (Sződliget, Galgahévíz ), s egy lelkigyakorlathoz hasonló módon veszünk részt a programon.

A programok között szerepelnek:

  • előadások különböző, fiatalokat érintő, és érdeklő témákról kérdezünk katolikus szellemiségű értelmiségeket (azért nem papokat írtam, mert lesznek „civilek" is)
  • lelki beszélgetések(csoportbeszélgetések, pappal való lelki beszélgetés stb.)
  • játékok, szórakozás (ebbe akár egy kirándulást is betehetünk, akár mozi, múzeum, bármi)

Lényegében a programok e három egység körül mozognak. A programok kialakításában szívesen vesszük az építőjellegű megjegyzéseket, s úgy gondoljuk, hogy azon a programon érzik magukat jól az emberek, amiben valamilyen szinten szervezők.

Rövid összegzés, mi is a Salvator Ifjúsági Közösség

  • hittanra épülő közösség, de nem egy „újabb hittan”
  • a hittanon tanultak megélése
  • ifjúsági közösség
  • szalvatóriánus rendhez közelálló csoport
  • egy vidám, boldog, Istenkereső közösség

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésedet, s a legközelebb megrendezésre kerülő programunkon személyesen is találkozhatunk.

© 2014, Salvator.hu