Kölcsönösen segítjük egymást apostoli törekvéseinkben
Bízunk az isteni gondviselésben
Másokat elvezetünk Isten igaz megismerésére
Másokat is bekapcsolunk a missziók művébe
 
további képek

Kedves Zarándoktársak,

2016 nyarán két nemzetközi találkozó is lesz Lengyelországban, emiatt a lengyel kormány új intézkedést vezet be júliusra. Nyáron a lengyel határt fokozottan ellenőrizni fogják. Nem tudni, hogy elég-e a személyigazolvány. Lehet a határ átlépéséhez útlevélre is szükség lesz majd. A részletekről később tájékoztatunk Benneteket! 

Kristóf atya, SDS

Kedves Zarándoktársak,

Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság évét, melynek mottója: „Irgalmasok, mint az Atya” (Lk 6,36) Mindnyájan „arra kaptunk meghívást, hogy irgalmasságban éljünk, mert nekünk volt elsőként részünk abban, hogy irgalmasságot gyakoroltak irányunkban” (részlet Ferenc pápa „Misericordiae Vultus”, Az irgalmasság arca című bullájából)  

„Annyira kívánom, hogy az elkövetkező éveket hassa át az irgalmasság, elérve minden embert, eljuttatva mindenkihez Isten jóságát és gyöngédségét! Mindenkihez, hívőhöz és távol állókhoz jusson el az irgalmasság balzsama, mint a már közöttünk jelen lévő Isten országának jele!” (részlet Ferenc pápa „Misericordiae Vultus” bullájából)

Ezért az idei zarándoklat témája is ehhez kapcsolódóan: Isten, az irgalmasság Atyja. Ezzel a lelkülettel hívok meg mindenkit zarándokolni 2016. július 7-16. között Hidasnémetiből Krakkóba az Isteni Irgalmasság Bazilikájához.

Isten áldásával!

Kristóf atya, SDS

 

Kedves Zarándoktestvérek!

Szeretném még egyszer szívből megköszönni Istennek a két gyalogos zarándoklat ajándékát. A zarándoklat az isteni kegyelem különös ajándéka, de tőlünk függ, hogy mennyire vagyunk készek befogadni az ajándékot és mennyire vagyuk képesek együttműködni Istennel. Bízom benne, hogy mindenkinek sikerült ebben az időszakban megerősítenie a hitét és új erővel visszatérnie a mindennapi feladataihoz. Habár befejeződött a krakkói és a czestochowai zarándoklat, az életünknek legfontosabb zarándoklata tart, az életünk zarándoklata, amelynek célja a megérkezés az Atya házába. Még egyszer szeretném megkérni a kedves Zarándoktestvéreket, hogy imádkozzanak egymásért, hogy mindenkinek legyen elég ereje a földi zarándokútjára. Az a tudat, hogy nem vagyok egyedül, hogy van valaki, aki értem imádkozik, különösen, amikor nehéz napjaink vannak, szerintem nagyon fontos mindenki számára. Az ima, az a mindennapi segítség, ami segített nekünk legyőzni az emberi gyengeséget a zarándoklat közben. Egy egyszerű pohár víz a kánikulában mennyire fontos volt és mekkora jelentőséggel bírt. Egy egyszerű, őszinte, szívből jövő gesztusnak a mindennapi életünkben nagy jelentősége van, ami összekovácsolja az embereket.

Végül szeretném megköszönni a kedves Zarándoktestvéreknek a jelenlétüket, a tanuságtételt a zarándoklaton. Úgy érzem, bátran tudom leírni, hogy a krakkói és a czetochowai zarándokok nemcsak egy csoport voltak, hanem egy zarándokcsalád, és ezért ezt a résztvevőknek különösen köszönöm. Köszönönök minden jó szót és segítséget, különösen köszönöm azoknaknak, akik segítettek az előkészületekben és a lebonyolításban. Ennek köszönhetően szerencsésen megérkeztünk júliusban Krakkóba és augusztusban Czestochowába. Köszönöm szépen Palánki Ferenc Püspök Atyának, hogy a sok feladata ellenére eljött hozzánk Czestochowába és ott bevezetett bennünket a Szűz Mária kegykép elé, imádkozott velünk és a szentmisén a szentbeszédben útmutatót adott nekünk. Isten fizesse meg!

Még egyszer köszönöm mindenkinek a zarándoklaton való részvételt és szívből kívánom Isten áldását a mindennapi élethez.

 

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvérek!

     Szombaton véget ért a krakkói zarándoklat, és már egy hét múlva, augusztus 5-én elindulunk a czestochowai zarándoklatra. Ahogyan a salvator.hu honlapján található délelőtt 10 órakor indulunk Galgahévízről és Budapest felé megyünk. Budapesten kb. 11-kor az Újpest-Városkapu metróállomásnál (kék metró) találkozunk. Mindenki maga döntse el, hogy hol akar felszállni. Onnan a busz Vác-Parassapuszta felé megy. Bielsko-Biala-ba este felé érkezünk meg. Bielsko-Biala-ban a nővéreknél lesz a szállásunk, ott meleg étel vár ránk, reggel 6-án reggeli. Még 5-én este Bielsko-Biala-ban (Hałcnówban) az egyházmegyének fő kegyhelyén közös szentmisét tartunk és meglátogatjuk a Szűz Mária kegyszobrát.

    Kérek mindenkit, hogy még egyszer olvassa el a zarándoklat szabályzatát és a legfontosabb tudnivalókat (www.salvator.hu). Senki se felejtse el a biztosítást 5-től 12-ig. A 18 éven aluliak szülői engedéllyel felnőtt felügyelete mellett vehetnek részt a zarándoklaton. Az első napon az útra mindenki gondoskodjon magának ennivalóról (este lesz meleg étel). A zarándoklaton sok helyen, különösen az elején a lengyel testvérek adnak nekünk ennivalót, tehát ha viszünk magunkkal élelmiszert, akkor csak olyat, ami tartós és nem gyorsan romló (pl. konzerv), de abból se túlságosan sokat. Sok helyen lesz lehetőség vásárolni és inkább ott vegyük meg frissen. Senkinek se legyen nagyon nagy a csomagja, csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal (váltóruha, kényelmes cipő, esőkabát, bögre, nyári kalap, sapka…) Ne felejtsük el magunkkal hoznia rózsafüzérünket és feltétlenül nem szabad otthon hagynunk a jókedvünket. Ha valakinek bármilyen kérdése van a zarándoklattal kapcsolatban, hívjon a következő számon: Róbert atya 30/8224626.

   Örülök, hogy lesznek velünk testvérek, akik gitároznak, de más hangszert is lehet hozni természetesen olyat, ami az úton használható. A többi információt a buszon fogom elmondani. Sok ember imádkozik értünk. Még egyszer szeretném kérni az itthonmaradókat, hogy imádkozzanak értünk, mi sem fogunk megfeledkezni róluk.

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvérek!

    2015. július 25-én, szombaton 13 órakor a zarándoklat megérkezett Krakkóba az Isteni Irgalmasság Bazilikába. 9 napon át magyar, szlovák és lengyel testvérek imádkozva, énekelve, elmélkedve közeledtek a célhoz, sokszor extrém időjárással kísérve. A kassai felhőszakadás és vihar, több napos kánikula nem állítottam meg a zarándokokat. Ezért is hálát szeretnék adni Istennek, hogy elvezetett és őrzött bennünket, szívből szeretném megköszönni, azoknak, akik imádkoztak értünk, nagy szükségünk volt ezekre az imákra. Nem szabad elfelejtkezni azokról a magyar, szlovák, lengyel testvérekről, akik az úton biztosították nekünk a felejthetetlen vendéglátást. Ne felejtsünk el imádkozni értük. És nem utolsó sorban szeretném megköszönni azoknak a zarándoktestvéreknek, akik segítettek abban, hogy a zarándoklat elinduljon és sikeresen célt érjen. Köszönöm, azoknak, akik már zarándoklat előtt segítettek összeállítani a programfüzeteket, kinyomtatni őket, figyeltek arra, hogy a jelvények és a kitűzők szépek legyenek. Köszönöm a rendtársaimnak és a nővéreknek, akik az idén részt vettek a krakkói zarándoklatunkon. Köszönöm, akik gondoskodtak a zarándoklat biztonságáról és irányították a forgalmat, akik a zarándoklat alatt az egészségünkre figyeltek és ápoltak bennünket. Köszönöm, azoknak, akik gondoskodtak a kihangosításról, vezették az imát, énekeltek és gitároztak, érdekes előadásokat tartottak és gondoskodtak a fizikai erőlétünkről. Köszönöm azoknak, akik gondoskodtak a csomagjainkról és vezették a 3 buszt és gondoskodtak arról, hogy legyen fényképen megörökítve a zarándoklat. És szívből szeretném megköszönni minden testvérnek, akik az idén részt vettek a krakkói zarándoklaton, minden kisebb és nagyobb segítséget még egyszer nagyon szépen köszönök. Öröm volt ezt a csapatot vezetni.

    A krakkói zarándoklat véget ért, de az életünk zarándoklata tovább folytatódik. Bízom abban, hogy ez a 9 nap gazdagabbá tett minket és segíti az életünk zarándokútját. Előttünk az augusztusi czestochowai gyalogos zarándoklat, ezért továbbra is kérem mindenkitől, hogy imádkozzanak azokért, akik Czestochowába indulnak.

Még egyszer köszönök mindenkinek mindent és Isten áldását kívánom.

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

 Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvérek!

   Gyorsan telnek a napok és mindjárt újra találkozunk a zarándoklaton, először a krakkóin majd a czestochowain. Júniusban sokan elindultak Magyarországról Lengyelországba a vonatos zarándoklatra. A magyar és a lengyel tévében, a rádiókban és az újságokban sokat foglalkoztak a közös magyar – lengyel történelemmel és mindenhol hangsúlyozták, hogy a két nemzet barátságának az alapja a kereszténység.

   Biztos vagyok benne, hogy a gyalogos zarándolatra mindenki valamilyen szándékkal indul el. Többen voltak, akik kérték tőlem: „Atya, imádkozzatok értünk, amikor majd Krakkóba és Czestochowába mentek!” A mai világban sok ember gondokkal, problémákkal küzd és segítséget kér, és különösen bíznak abban, hogy azok, akik több napig sokmindenről lemondva indulnak a gyalogos zarándoklatra, tudnak rajtuk segíteni. Ne féljünk attól, hogy a másik embernek a keresztjét magunkkal vigyük az útra. Érdekes, ha vállaljuk ezt a feladatot, kihívást, akkor a mi keresztünk könnyebb lesz.

   A zarándoklat áldott idő, amikor föl tudjuk tenni a szívünkben fontos kérdéseket és sokszor megkapjuk a kegyelmet, mert a kérdésekre választ is tudunk találni, mert a zarándoklaton Jézus megy velünk, köztünk van. Tehát az ének, a derű, az előadás, a közös imák mellett szükségünk van az elmélkedésre és csöndre, mert csak ekkor tudunk figyelni Jézus szavaira. Természetesen tudom, hogy nem minden zarándoktestvér tud az idén velünk indulni az útra fizikai módon, de mindenki velünk tud lenni lelkében, ezért kérem, hogy a zarándoklat idején mindenki, aki otthon marad, imádkozzon értünk, mi is imádkozni fogunk értetek.

   Aki Krakkóba megy július 16-án, azokkal Hidasnémetin találkozunk. Ott este 7 órakor lesz szentmise a hidasnémeti hívekkel és az új plébános atyával. Ha valaki csak később tud jönni, nem baj, mise után találkozunk az iskolában. Olvassuk el még egyszer a www.salvator.hu oldalon a legfontosabb információkat az úttal kapcsolatban. Ne vigyünk felesleges holmikat, mert az megnehezíti a csomagszállítást. Fontos, ha valaki még nincs 18 éves, akkor annak szülői hozzájárulásra van szüksége. Feltétlenül hozzuk magunkkal a jókedvünket! Hála Istennek sokan jelentkeztek mindkét zarándoklatra, a czestochowai útra még lehet jelentkezni.

Minden zarándoktestvérnek Isten áldását kívánom!

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvérek!

A Megszentelt élet évének alkalmából április 24-én részt vettem egy gyalogos zarándoklaton Szécsényből Mátraverebély-Szentkútra. Ezen a szép pénteki napon szerzetesek és nővérek egész Magyarországról, Szentmise után elindultak a gyalogos zarándoklatra. Én, aki már többször vettem részt zarándoklaton, nagyon egyéninek éreztem a látvány. Külöböző rendek, különböző szerzetesi ruhák, közös imák, beszélgetések, énekek, elmélkedések, találkozások a rácsodálkozó emberekkel útközben, jókedv, egyszóval a különleges hangulat, mindez csak a zarándoklaton tapasztalható meg. Útközben többször gondoltam a mi czestochowai és krakkói gyalogos zarándoklatunkra. Imádkoztam a kedves Zarándoktestvérekért, akik részt vettek, és akik az idén fognak részt venni a zarándoklatainkon. Meghívtam azokat a szerzetes testvéreket és nővéreket is a zarándoklatunkra, akikkel a mátraverebély-szentkúti zarándolkaton együtt voltam. Remélem, hogy többen eljönnek. Most májusban, Szűz Mária hónapjában, kérjük együtt az Ő közbenjárását, imádkozzunk a kegyelemben gazdag zarándoklatért. Szeretnék megkérni mindenkit, aki még nem jelentkezett, de szeretne elindulni júliusban vagy augusztusban a zarándoklatra, minél hamarabb jelentkezzen, ne várjon az utolsó pillanatra. Bővebb információ a mátraverebélyi szerzetesi zarándoklatról a szerzetesek.hu honlapon található.

http://www.szerzetesek.hu/

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

Róbert atya SDS

 

Kedves Zarándoktestvérek!

Ha Krisztussal feltámadtatok, keressétek, ami fönt van, ahol Krisztus ül az Isten jobbján. Ami ott fönn van, arra legyen gondotok, Alleluja. (Kol 3, 1-2)

 „Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

 KEGYELEMBEN GAZDAG ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!

Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvérek!

Virágvasárnap elkezdődött a Nagyhét és a templomainkban Passiót olvasunk, Jézus kínszenvedésének történetét, az idén Szent Márk evangelista szerint. A bevezetésben olvasható: „Csatlakozzunk Urunkhoz keresztútján! Érezzünk együtt vele! Legyünk készek mi is felvenni keresztjét, hogy vele együtt dicsőségre jussunk!”

Minden ember életében van egy Nagypéntek: a megpróbáltatások ideje, nagy kihívás, küzdelem, és nagy kérdés, hogy hűségesek maradunk-e Istenhez?  Jézus véghezvitte az Atya akaratát, a nehézségek ellenére.  Ha ki akarunk tartani a keresztutunkon, Jézust kell követnünk. Akkor a mi életünkben is Nagypéntek után jön Húsvétvasárnap.

 „Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

 Áldott Nagyhetet!

 Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvérek!

Nagyböjt 5. vasárnapján az evangélium első mondatában azokkal az emberekkel találkozunk, akik zarándoklatra indultak. Elindultak a zarándoklatra, mert imádni akarták Istent és találkozni akartak Jézussal. Jézus ezekkel a szavakkal fordult hozzájuk: „Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is.” Minden zarándoklat időt biztosít nekünk arra, hogy feltegyük magunknak azt a kérdést, hogy követem-e Jézust, és teljesítem-e az Ő akaratát? Az életünk sokszor nagyon gyorsan zajlik és nem érünk arra rá, hogy feltegyük magunknak azokat a fontos kérdéseket, amelyek az életünkre vonatkoznak: Mi a legfontosabb az életemben? Kinek és miért szolgálok? Milyen keresztény vagyok? A hitem hogyan határozza meg a mindennapi életemet? Ezért bátorítom a Testvéreket a zarándoklatra.

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

Áldott Nagyböjtöt!

Üdv: Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvérek!

(Nagyböjt 4. vasárnapján két evangélium olvasható Jn 3,14-21 vagy Jn 9,1-41, az Adoremusban 91. ill. 95. oldalon. Az üzenetem Jn 9,1-41-hez kapcsolódik.)

Nagyböjt 4. vasárnapján Jézus meggyógyított egy vakon született embert. Vaknak lenni az egyik legnehezebb fogyatékosság, hiszen így nem láthatják a teremtett világ szépségét, a másik embert. Tehát nem könnyű így élni. De van ennél sokkal veszélyesebb fogyatékosság, a lelki vakság. Találkoztam több vak emberrel, akik sokat látnak a saját lelkükkel, és nagyon figyelnek a másik emberre. Jó szóval, szeretettel felnyitották a szemeimet. Szerintem, minden zarándoklaton meg kell tanulnunk észrevenni a másik embert. Minél többet segítünk az úton a másik embernek, annál könnyebb a mi zarándokutunk is és ezzel csökken a lelki vakságunk. A zarándoklat megtanít bennünket arra, hogy észre vegyük a mellettünk élő másik embert, az ő problémáit és segítsünk rajta. Egy pohár víz, egy biztató szó, egy mosoly, egy ima a másik testvérért sokat számít és segít az úton, de nem csak a krakkóin vagy czestochowain, hanem a mindennapi életünkben is.

 Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!

 Áldott Nagyböjtöt!

 Róbert atya SDS

Kedves Zarándoktestvéreim!

Nagyböjt harmadik vasárnapján találkozunk Jézussal a jeruzsálemi templomban. Jézus kikergette a templomból az árusokat. Határozottan hangsúlyozta: „Ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká. A mai napon Jézus felteszi nekünk ezt a kérdést, hogy hogyan gondoskodjunk a templomokról, azokról, amelyek építőanyagból készültek, de elsősorban a testünk templomáról. A mai világban sok ember gondoskodik a testéről, sportol, diétázik, szépségszalonba jár. Ez nem gond, ha nagyobb figyelmet fordítunk a lelkünkre. Tegyük fel a kérdést, hogy számunkra mi a legfontosabb, naponta hány percig állunk a tükör előtt és hány percig nézzük a lelkünket, a lelki tükrünket?
Az zarándoklat, a lelkigyakorlat adja nekünk a lehetőséget arra, hogy építsük, újítsunk a lelkünknek templomát.

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!”

Áldott Nagyböjtöt!

Róbert atya SDS

 Kedves Zarándoktestvéreim!

„Mester! Olyan jó itt lenni!” Ezekkel a szavakkal fordul a mai evangéliumban Péter Jézushoz. Biztos vagyok benne, hogy mindenki szívében megszületett ez a gondolat, hogy olyan jó itt lenni, a zarándoklaton. A fáradtság, a nehézségek, a fájó lábak ellenére öröm tölti el a szívünket, hogy együtt lehetünk, és a fáradtságunkat felajánlhatjuk valakiért vagy valamiért. Mindenki konkrét szándékkal indul. Szeretnénk, hogy az idén a közös szándékunk a krakkói és czestochowa-i úton az ima legyen a békéért és a keresztényekért, akiket üldöznek. Sok helyen van háború ma, a szomszédos országban, Ukrajnában is. A világban több helyen üldözik a keresztényeket, akik között sok a vértanú. Ez a két szándék is legyen a lelkünkben Nagyböjtben.

„Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!

Áldott Nagyböjtöt!

Róbert atya SDS

 Kedves Zarándoktestvéreim!

"Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban."
Ezekkel a szavakkal fordul Jézus hozzánk Nagyböjt első vasárnapján. Gyorsan telnek a napok, már elkezdődött a Nagyböjt, készülünk megünnepelni a Húsvétot, Jézus feltámadását. Erre az időszakra mindenkinek sok kegyelmet kívánok.
Közeledik a két zarándoklat is, és nagy szeretettel szeretnélek meghívni benneteket. Az utóbbi időben a nővérekkel együtt tartottam a lelki gyakorlatot, amelynek Ábrahám története volt a fő témája: "Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!" Így úgy gondolom ez a téma jó bátorítás a zarándoklatra való meghívásra is. Természetesen mindig meg kell fontolni, hogy rendelkezünk-e elegendő fizikai erővel, hogy megtegyük az utat. Ha egészségi állapotunk megengedi, bátran mondjunk igent és induljunk a zarándoklatra! 
A Krakkói Zarándoklat az idén 2015. július 16-án kezdődik Hidasnémetin, ahol gyülekezünk és tartjuk a zarándoklat kezdő áhítatát. Az útvonal nem változik, Krakkóba az Isteni Irgalmas Bazilikába július 25-én érkezünk meg.
A Czestochowa-i Zarándoklat hagyomány szerint 2015. augusztus 5-től 12-ig tart, Bielsko-Biala-Czestochowa útvonalon megyünk. A legfontosabb tudnivalók mindkét zarándoklatról a 
www.salvator.hu honlapon találhatók. Jelentkezni mindkét zarándoklatra (természetesen írni kell, hogy ki melyiken szeretne részt venni, csodálatos, ha mindkettőn, de egyértelmű legyen a zarándoklat megjelölése) Bíró Ildikónál: e-mail: biroildiko.level@gmail.com címen kell. Bármilyen kérdéssel forduljatok hozzám:

"Bízzál az Úrban! Menj! Ne félj!"

Áldott nagyböjti időszakot! 
Róbert atya SDS

 

© 2014, Salvator.hu